Odchudzanie i Diety

Dietetyczny Chleb

Posted on: 7 października, 2010

Pamiętasz jak mówiłem, że nie należy jeść białego pieczywa?

Jednak trudno jest zrezygnować z pieczywa.

Co ciekawe zauważyłem, że wielu piekarzy to spryciarze. Dodają do normalnego pieczywa barwniki, które zmieniają kolor pieczywa na brązowy, więc dobrze czytaj etykiety. Wybieraj chleb „pełnoziarnisty”. Nie daj się nabrać na te oszustwo.

Pamiętam jak mój pradziadek wypiekał chleb, we własnej piekarni, która mieściła się w piwnicach domu. Chleb upieczony był naprawdę smaczny i świeży przez wiele dni. Teraz jak kupisz chleb to po pierwsze przez niego tyjesz, po drugie jest już niedobry następnego dnia.

Dlatego chciałbym Cię gorąco zachęcić do upieczenia własnego chleba. Zrobimy go tak, aby był dobry przy odchudzaniu.

Oto co będziesz potrzebować do wypieczenia takiego chleba:

  • piekarnik
  • zwykłą blachę
  • Trzy i pół szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki wody
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • ½ szklanki ziaren słonecznika (ma wtedy lepszy smak)

Do wszystkiego możesz dodać zioła i przyprawy według uznania.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni Celsjusza. Wlej do miski lenią wodę (nie wlewaj wrzątku) i dodaj drożdże. Mieszaj do ich rozpuszczenia. Dodaj do wszystkiego sól, mąkę i mieszaj. Niektórzy twierdzą, że nie trzeba ugniatać ciasta. Jednak z doświadczenia wiem, że im lepiej je wymieszane tym ciasto lepsze. Na koniec dodaj ziarna, przyprawy i dodatki. Po czym znów wszystko wymieszaj. Włóż ciasto do piekarnika na około 60-70min. Pilnuj ciasta!

Tym sposobem otrzymasz zdrowy chleb, który będzie świeży przez kilka dni.

Możesz dodać swój przepis w komentarzu:)

Komentarze 124 to "Dietetyczny Chleb"

Dziękuję, na pewno skorzystam. Serdecznie pozdrawiam i proszę o dalsze wskazówki-Lidka

super przepis!)…prosty do wykonania…składniki jak najbardziej zdrowe…gratuluję…proszę o więcej takich przepisów!!!

Dzeki za przepis, ale chyba zapomniałes ze ciasto drozdzowe musi wyrosnac zanim sie je zacznie piec, gospodynie domowe nie beda miały watpliwosci, ale wskazówka dla osób młodych, lub tych które z pieczeniem nie miały do tej pory nic wspólnego, na pewno sie przyda, pozdrawiam.

Dziękuję postaram się wykorzystać,swoich przepisów nie mam nie piekłam sama. Kupowałam do tej pory chleb orkiszowy oraz dla cukrzyków. Proszę o więcej przepisów . Serdecznie pozdrawiam .

Dzięki i za raporty i proszę o kolejne to mnie motywuje.

Dzięki za przepis napewno wykorzystam i spróbuję tego pysznego chlebusia.
Pozdrawiam serdecznie!!!

dzięki, spróbuje upiec ten chlebek 🙂 pozdrawiam

Dziekuje za przepis jutro go upieke i podziele sie wrazeniami

Dziekuje za przepis,sprobuje upiec,pozdrawiam.

nie myslalam ze przepis na zdrowy chleb moze byc taki prosty 🙂
zaraz zabieram sie do pieczenia bo niestety pieczywo jest moja slaba strona jesli chodzi o diete,nie potrafie sie bez niego obyc.
pozdrawiam serdecznie.

dzieki za w miare mozliwie tani przepis na pewno musi byc dobry jutro upieke pozdrawiam

musze sprobowac dzieki potem napisze jak smakowal

Cieszy mnie to bardzo,że przy odchudzaniu można jednak jeść pieczywo nie martwiąc się o konsekwencje.Serdecznie pozdrawiam.

dzieki za przepis adrianie jednak ja nie jadam pieczywa wciaz czekam na odpowiedz od ciebie odnosnie mojej diety dziekuje agnieszka

Witam Adrianie.
Dzięki za lekcje odchudzania.
Zastosowałam się do Twojej rady i nie jem wieczorami, oraz jem
pozostałe posiłki 1/2 z talerza i po 4 dnia jest efekt około 2 kg.
Czytam teraz przepis na chleb.
I jutro jak kupię produktu upiekę .
Pozdrawiam Krystyna

muszę kupić pełnoziarnistą mąkę, no i spróbuję upiec taki chleb…

Do końca nie wiem czy mój chlebek jest dietetyczny ,z pewnością jest smaczniejszy niż sklepowy i nie zsycha się tak szybko.
50dag gotowanych ziemniaków przeciskam przez praskę.4dag drożdży rozpuszczam w 100mililitrach ciepłej wody,dodaję1,5 łyżeczki soli i po rozpuszczeniu mieszam z kilogramem żytniej mąki.
Szklankę mleka podgrzewam i mieszam z ziemniakami.Łączę wszystko razem i wyrabiam ciasto ,odstawiam na 90min do wyrosnięcia.Ponownie zagniatam ,formuję 2 bochenki i odstawiam jeszcze na kolejne 10min.Po tym piekę45min w temp225st.
Jest to trudniejszy przepis ale gwarantuje Wam że chlebuś jest puszysty ale nie czerstwieje na drugi dzień.

Dzięki ja też skorzystam z tego przepisu.

Dzięki Adrianie,na pewno skorzystam z przepisu.Pozdrawiam

Dziękuje na pewno skorzystam

Wielkie dzięki za przepis . Dodam do niego jeszcze ziarna soji .
Jutro jadę na zakupy i poinformuje Was jak sie udało.
Obawiam sie tylko jednego ,że takiego chlebka własnego wypieku można więcej zjeść??? i co wtedy?

Dzieki bardzo za ten przepis napewno wypróbuje

oj przepis brzmi całkiem fajnie, jestem jednak na dukanie i niestety nie mogę wykorzystać przepisu chociaz… zaraz mogę go przygotować rodzince 😉 pozdrawiam i zapraszam do siebie http://www.mamadukanowa.wordpress.com

bardzo prosty przepis, spróbuję zrobić, zobaczymy czy smaczny, dzięki!!!

Dziękuje już na samą myśl ślinka leci na 100% skorzystam .Dziękuje

jutro bere go piekla dzieki
/

Jutro jak kupię składniki będę piekła.Pamiętam smak chleba z masłem i kubek mleka (ok Tarnowa ,mieszkali tam dziadkowie)Teraz nie ma szans na taki smak…

Dziekuje serdecznie za przepis , jutro smigam po zakupy , sobota wolna wiec bede piec chlebek … pozdrawiam cieplutko

dzieki z przepis wreszcie jakis chleb bo juz to pieczywo chrupkie mi sie znudziło ,zaraz biore sie za wypiek :)ciekawe czy mi sie uda

Adrian serdeczne dzięki za przepis, a czy do tego dobrego chlebka może być mąka orkiszowa?

Nie jadam niczego co ma w sobie mąkę! I nie będę eksperymentować z chlebem. Pozdrawiam.

dzięki za przepis ale z założenia nie jadam chleba.

Bardzo dziekuje za przepis na pyszny ,zdrowy i tani chlebek.Lece go upiec.Serdecznie pozdrawiam.Pa.

dziekuje napewno skorzystam i czekam na dalsze wskazowki

napewno skorzystam , swojski chleb jest najlepszy moja mama do tej pory czasem piecze swoj chleb jest pycha 😉

dziekuje,napewno skorzystam z Twojego przepisu.

dzięki za przepis pozdrawiam

Jedna uwaga, po wyłożeniu ciasta do blaszki odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut i do ciasta dodałabym jeszcze 1 łyżkę oleju dla polepszenia smaku. Smacznego!

spróbuje to Twoje cudo a czemu nie fakt żę kupiony chleb na 2 dzien jest nie jadalny prawie

pozdrawiam

dziekuje za przepis pozdrawiam

Dziękuję za przepis. Sproboję moich sil-może się uda? Niestety nie znam żadnego przepisu na chleb ,którym bym mogla podzielić się z innymi. Pozdrawiam:)

dzieki napewno skorzystam

no to może w końcu upieke mój pierwszy chleb

Dzięki z tego napewno skorzystam.Chleba jeszcze nie piekłam.

Witam, dziękuję za przepis na pewno spróbuję go upiec tylko muszę kupić tą mąkę .Moja babcia też zawsze sama piekła chleb, od razu kilka bochenków aby wystarczyło na cały tydzień, chlebek ten był dla mnie pychotką, co prawda nie był pieczywem typowo żytnim, tylko mieszanym i zawsze świeżym aż do ostatniej kromki . Pozdrawiam i dziękuję.

Witaj Adrianie ! Ja również mam przepis na chleb własnej ”
produkcji „tylko odpisz mi czy on jest dietetyczny.
1 kg mąki żytniej
1opakowanie otrąb pszennych
2 łyżki słonecznika
2łyżki siemienia lnianego
2 łyżki pestek z dyni
1 szklanka mleka
3 szklanki wody
10 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
Do mleka wlać wodę, rozpuścić drożdże i wlać do misy z mąką otrębami i ziarnem.Dobrze wymieszać,wlać do formy,odstawić do wyrośnięcia.Piec ok 1 godziny.

Dziękuję za przepis, napewno upiekę. Pozdrawiam

Dziękuję, Adrianie, za prosty przepis na chleb. Chętnie skorzystam. Na co dzień kupuję grahamki i zjadam ich o wiele za dużo. Pyszny chleb można kroić cieńko i delektować się każdym kęsem.
Pozdrawiam. ACh

wykorzystam go wspólnie z koleżanką .dziękujemy.

kochany ale ja już 3 tyg nie jem żadnego pieczywa,ziemniaków ,makaronu i ryży i ani 1 kg nie schudłam 😦

Dzięki Adrianie,na pewno skorzystam z przepisu.Pozdrawiam

Dzięki za przepis, na pewno jutro go sprawdzę , co prawda upiekę go w maszynce do pieczenia chleba a nie w piekarniku, ale to żadna różnica. Co do chudnięcia nie widzę żadnej różnicy.

Kochane kobitki. Ja tesz tszymam diete i to scisla,chodze na spacery a waga jak stala tak stoi.Moze ze jestem starsza i ta waga niechce spadac. Kiedy zaczelam stosowac ta diete to moje cialo zrobila sie miekkie na rekach, cos nie do uwiezenia, niewiem co teraz mam zrobic.Chyba zaczne normalnie jesc, a taki chlebek to ja zawsze pieke.Pozdrawiam wszystkich…

Witam.Dziękuję za przepis,chlebek upiekę na pewno.

dziękuję za przepis.Ale co oznacza termin „mąka pełnoziarnista”?
Obawiam się że w polskich sklepach można się tylko z określeniem „chleb pełnoziarnisty” Proszę o odpowiedz!
mariola

Słuszne pytanie? Również nie znam określenia „mąka pełnoziarnista”? Mąka to mąka np. pszenna, ale pełnoziarnista? Jest taka w sklepach? A może to właśnie zwykła mąka?

Dzieki za przepis Adrianie chlebek upieke na pewno

Witam. Ja pieke taki chlebek jak Teresa, tylko nie dodaje mleka. Czasem dziele te porcje na dwie czesci i do jednej z nich dodaje garsc orzechow wloskich i troche zurawiny, a nieraz dodaje tez rodzynki- pycha. Pozdrawiam

Dziekuje za przepis . Jutro upieke.

Fajny i bardzo prosty jutro go upiekę pozdrawiam

dziekuje bardzo.na pewno upiekę, pozdrawiam

Witam
Dziękuje za przepis piekłam podobny tylko z otrębami ale ten przepis też sprawdzę,

Dziękuję za przepis jutro upiekę pozdrawiam

No fajnie 🙂 Na pewno spróbuję. Dzięki za przepis i pozdrawiam 🙂

Super chlebek, ja dodaję jeszcze otręby pszenne.

Dzięki za przepis i proszę o kolejne.

Dzięki za przepis, jutro zabieram się za pieczenie.
Pozdrawiam

przepis ciekawy, na pewno sprobuje. dziekuje i czekam na dalsze przepisy.pozdrawiam

Dzięki za przepis, zobaczymy jak smakuje 🙂

Dziękuję za przepis , na pewno go upiekię , często sama piekię chleb , mam nawet urządzenie do pieczenia chleba .
Pozdrawiam Monika

Dzieki za przepis postaram sie upiec,jak to zrobie napewno podziele sie wrazeniami,pozdrawiam Iwona

A nie trzeba odstawić na trochę i poczekać, żeby wyrosło i dopiero do piekarnika ? Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć……………..

wiecie co ! upeklam chlebek i pysznosci!!
bardzo mi smakuje!! mmmmmm….ide ukroic sobie jeszcze kawalek i mleczuszko do tego….mniam..polecam dziewczyny

Dziękuje na pewno skorzystam i czekam na dalsze instrukcje.

Dziękuje za przepis na pewno upiekę i proszę o więcej takich dietetycznych przepisów.Pozdrawiam

dziekuje za przepis na pewno upieke .czekam na dalsze porady.Pozdrawiam.

Drogi Panie Adrianie dostałam od Pana kilka meili , nie miałam czasu odpisać, dziękuję za nie ,przepis na chleb jest o.k. znam się trochę na tym . jestem za tym aby co tylko się da jeść jak najbliżej natury!!!! dostałam od starszej Pani, Anieli, propolis na spirytusie na obrzęk wirusowy na ustach od wczoraj do dziś został mi tylko mały strupek (niebolący) stosowałam maści , ale to jest o „niebo „lepsze itp….. mam do zrzucenia 5 kg. no i przydałby się sensowny jadłospis . bez drakońskich ograniczeń ,bo nie „wyda” proszę go zgrabnie „okroić ” mam 168 wzrostu i wagę+-70kg. proszę uwzględnić słodycze (ja bez tego nie funkcjonuję. pozdrawiam Hanna.

No Adrian, coraz bardziej mi się podobasz. Twoje pomysły i podpowiedzi są bardzo cenne…. mój Ty ,sorrki dziewczyny- NASZ SKARBKU 🙂 Jeszcze chlebka nie piekłam ale przygotowuję sie na weekend. Duże dzięki ….

Wypróbuję przepis.Ja nie potrafię żyć bez chleba , uwielbiam chleb.Może ten chlebek nie będzie dodawał aż tyle kg.Napiszę czy udał mi się wypiek.Pozdrawiam

Super-trzeba spróbować.

Mam przepis podobny jak ten od P. Teresy, chlebek własnego wypieku jest dużo smaczniejszy niż te dostępne nawet w najlepszych piekarniach 🙂

Bardzo dziekuje za przepis, skorzystam z niego. Pozdrawiam.

ale ja nie nie jem bialego ipeczywa tylko zianiste

ja nie jadlam nigdy bialehgo pieczywa

Moje odchudzanie nadal stoi w miejscu.Ten chleb znam bo piekę go dawno ale okazjonalnie.Sama robię mąkę razową.tylko chyba za dużo dodaję pszennej 650.Postaram się zastosować do tej rady na stałe.Pozdrawiam wszystkich.

A gdzie kupię mąkę pełnoziarnistą?

Dziękuję za przepis . Jak dostanę mąkę pełnoziarnistą to upiekę. Pozdrawiam

Dzięki za przepis…napewno upiekę ten chleb,tylko muszę kupic wszystkie składniki…) mam nadzieję,że mi się uda….) pozdrawiam bardzo serdecznie…

Chlebek jest pyszny, łatwy w przygotowaniu. Dzięki za przepis
Pozdrawiam

Dzięki serdeczne za przepis na pyszny chlebek.
Jutro będę piekła, no i oczywiście zaraz poinformuję Cię o smaku mojego chlebka z Twojego przepisu.
Bardzo dziękuję – Basia

Ciekawy przepis, będę musiał wypróbować

Dzięki za przepis spróbuje.

Witam Cię Adrianie! Super cieszę się że o nas myślisz…. Dobry z Ciebie człowiek że tak sam od siebie bezinteresownie chcesz nam pomuc 🙂 Ciesze się że dajesz kąkrety tzn. przepisy 🙂 bo Tego najbardziej potrzebuje 🙂 spróbuję upiec ten chleb, kto wie może stanie się nowym rytuałem w naszej rodzinie. Pzdr.

Witam Adrianie !! dzięki za wspaniały przepis ale mam problemy zakupić mąkę pełnoziarnistą – gdyż ostatnio zlikwidowano nam sklep ze zdrową żywnością a jedynie tam można było kupić-ale ja się nie poddaje i wszystko zrobię aby kupić i upiec ten świetny chlebuś !! Pozdrawiam cieplutko i dzięki !!

Dzięki Adrianie za dobre rady.Chlebek na pewno wypróbuję

Dzięki .Chlebek upiekę

Witam! Tego właśnie było mi trzeba. jeszcze dziś będę ten chleb piekła. Twoje porady są dla mnie bezcenne. Dziękuje i pozdrawiam 🙂

Jestem jak najbardziej za domowym chlebem bo nawet zakalec lepiej smakuje pieczony własnoręcznie. Mam tylko wątpliwości czy mąka pełnoziarnista jest dostępna w sprzedaży i czy np. można dla odmiany zastąpić ją żytnią. Będę eksperymentować

Pozdrawiam

Dzięki za przepis, na pewno z niego skorzystam.
Pozdrawiam

Dziękuję za przepis,spróbuję upiec ten chlebuś jak zdobędę wszystkie składniki.Pozdrawiam i proszę o jeszcze więcej porad.

Bardzo dobry Chlebek 🙂

ja oczywiscie tez wyprobuje przepis na ten pyszny chlebek ,az na sama mysl slinka mi leci mniam mniam …pozdrawiam

dziękuję za przepis ,bardzo prosty do zrealizowania na pewno wypróbuję. pozdrawiam

dziękuje za przepis skorzystam pozdrawiam

Dzięki jest bardzo prosty akurat na moje zdolności

Gorąco pozdrawiam,dziękuje za przepis i wszystkie cenne porady.

Może najlepszy byłby chleb bez mąki. Faktycznie o ile sobie człowiek teraz czegoś sam nie ugotuje z prostych składników to nie ma szans na zdrowie…

Dzięki za przepis skorzystam 🙂

Serdecznie dziękuję za przepis, do tej pory jadłam chleb kupny „osiem ziaren”. Przepis wydaje się być prosty, skorzystam i bardzo dziękuję. Czekam na następne tak proste przepisy i dobre rady. Pozdrawiam…

Dziękuje na pewno skorzystam i czekam następnie tak proste przepisy i dobre rady.Pozdrawiam

dzięki za przepis jest bardzo sensowny tylko należy dać temu chlebkowi wyrosnąć i dopiero do pieca ja piekę chlebek na zakwasie i nie dodaję drożdży wyrasta wspaniale i jest długo świeży polecam stronkę ww chleb domowy jest tam sporo przepisów na pyszne chlebki
pozdrawiam Mirek

witam serdecznie 🙂
dzięki za e-maile, postaram się stosować to twich rad, a chlebek
sama piekę tylko z mąki żytniej-razowej typu 2000
pozdrawiam i czekam na listę 😉

Cześć Adrian dzięki za przepis na pewno z korzystam i czekam na jeszcze jakieś wskazówki

chleb super hicior sezonu cała rodzina się zajada

zrobiłam ten dietetyczny chleb wedle przepisu, i co…? ZAKALEC!!!!

Hej, dziękuje za przepis czekam na dalsze porady

dzięki za przepis będę kombinować pozdrawiam.

Dziękuję Ci za recepturę ,ja dokładam jeszcze kminek mielony lub w całości i trochę masła.Jem przez tydzień zupełnie świeży.
Pozdrawiam serdecznie Zofia

Dzięki za przepis na pewno wyprubuję iproszę o inne rady . POZDRAWIAM

Witam! postanowiłam sprawdzić przepis,bo wydawał mi się banalny jak na moje skromne umiejętności kulinarne,ale widzę,że i tak proste zadanie mnie przerosło 😦 chlebek wyszedł z zewnątrz bardzo twardy i suchy ,natomiast w środku ewidentnie nie dopieczony. Piekłam najpierw 30 min w temp. 200 stopni ,a potem 40 min w temp. 180. bardzo bym prosiła o jakieś rady co zrobiłam nie tak

dzis skorzystm z przepisu i zrobie chlebek.poprosze o dalsze porady.

A ja dziś zrobiłam- surowy zakalec, zakalec, zakalec!

2 próby=2 zakalce :/

Mam pytanie, ile kalorii może zawierać ten chleb?

Dodaj odpowiedź do zofia Anuluj pisanie odpowiedzi